Munasebetül kuran ne demek?
Mustafa Şentürk, Münasebetü’l-Kur’an: Ayet ve Sureler Arasındaki Bağlantıyı Yeniden Düşünmek.
Müşkilil Kuran ne demek?
Bu sebeple tefsir ilmindeki anlamda “Müşkilü’l-Kur’an” terimi, her ne kadar bazı sebeplerden dolayı manası belirsiz olan âyetleri de içine almakta ise de, daha çok “çatışma ve saldırganlık intibaı uyandıran âyetler” anlamında kullanılmaktadır.
Tenasübül kur’an ne demek?
Ayetlerle sureler arasındaki semantik ilişki ve bu ilişkiyi inceleyen bilim dalı.
Mübhematül kuran ne anlama gelir?
“Mübhemâtü’l-Kur’an”, Kur’an’da gizli kalmış, bir başka deyişle klasik tefsir usulünce açıkça anlaşılmayan bazı kelimeleri inceleyen bir ilim dalı olarak tanımlanmaktadır.
Bir suredeki âyet arası ilişkiye ne denir?
Sözlükte “iki şey arasındaki ilişki” anlamına gelen münâsebet kelimesinin çoğulu ile âyet ve sûre kelimelerinin çoğulundan oluşan münâsebâtü’l-âyât ve’s-süver terkibinde, ilişki anlamında aynı anlam olan tenâsüb kelimesi kullanılmıştır.
Munaseha ne demek?
Sözlükte “aktarmak, değiştirmek, ortadan kaldırmak” anlamına gelen neş kökünden türeyen münâseha kelimesi, İslam miras hukukunda mirasın taksiminden önce bir veya daha fazla mirasçının ölümü halinde, mirasçılarına kalan paylarının hesaplanmasını ifade eder.
Tencimül kur’an ne demektir?
Bu ilim dalı, en geniş anlamıyla Kur’an-ı Kerim’i parça parça, ayet ayet veya pasaj ayet indirerek inceleyen bir ilimdir.
İcazül Kur’ân ne demek?
1- Kur’an mucizesi, Hud, 13-14, İsra, 88, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Allah’ın Resulü olduğunun ve Kur’an’ın onun sözü olduğunun delilidir. Bu ayetler tehdit edicidir, yani Kur’an’ın lafzını, ayetini ve beyanını sorgulamaktadır.
Meselul kuran ne demek?
Belirli bir kaynaktan gelen ancak zamanla yaygın olarak bilinen ve kamuoyunun bilgisi haline gelen anonim söz veya atasözü.
Garibul Kuran ne demek?
Garibü’l-Kur’an, Kur’an-ı Kerim’de geçen, Kureyş dili dışındaki yabancı dillerden veya lehçelerden gelen anlaşılması güç kelimeleri, sûre ve âyet sırasına göre inceleyen ilimdir.
Havasul Kuran nedir?
Havâssü’l-Kur’an, Kur’an-ı Kerim’de geçen bazı kelime, ayet ve sûrelerin belli bir düzene göre okunup yazıldığında niyet ve maksada uygun sonuçlar veren etki ve özelliklerini konu edinen bir ilim ve edebiyattır.
Kasasül kuran nedir?
Kuran-ı Kerim’de geçen tarihi şahsiyetler ve olaylarla ilgili haberler ve bunları anlatan bilim.
Hameletül kuran ne demek?
Peygamber (s.a.s.)’in bir hadisinde, Kur’an’ı ezberledikten sonra unutmayan elçiye duyulan saygının, dolaylı olarak Allah’a duyulan saygı anlamına geldiği söylenmektedir (Ebû Dâvûd, “Edeb”, 20). Kelime bazı hadislerde çoğul (hameletü’l-Kur’ân) olarak da geçmektedir (Dârimî, “Rüʾyâ”, 13, “Feżâʾilü’l-Ḳurʾân”, 33).
Meanil Kuran ne demek?
Kur’an-ı Kerim’de geçen garip kelimelerin yorumunu inceleyen ilim dalı ve bu dalda yazılmış eserlerin genel adı. Kur’an-ı Kerim’de mahiyeti ve içeriği belirsiz olan kelimeleri açıklamayı amaçlayan bir yazı türü. Yahya b. Ziyâd el-Ferrâ’nın (ö. 207/822) Filolojik Kur’an Tefsiri.
Müteşabihul Kuran nedir?
Müteşabih (Arapça: متشابه), manası açıkça belli olmayan Kur’an âyetleri ile benzeri bazı hadisler; Kur’an âyet ve hadislerinin mecaz anlam taşıyan ifadelerine “müteşabih” denir.
Müteşabihül Kuran ne demek?
1- Muhkem; manası kolayca anlaşılan, müteşabih; manasını ancak Allah’ın bildiği ayetlerdir. 2- Muhkem; manası kolay anlaşılan, müteşabih; manası belirsiz, anlaşılması için üzerinde çalışılıp araştırılması gereken ayetlerdir.
Fezailul kuran ne demek?
İslam kaynaklarında, Kur’an-ı Kerim’in faziletlerini, onun sûre veya ayetlerinin tamamını veya bir kısmını öğrenen, okuyan, öğreten, dinleyen ve ezberleyenlere ve hükümleriyle amel edenlere verilen sevapları, genel olarak bazı sûre veya ayetlerin şifa verici özellikleri hakkında ayet ve hadislerde verilen bilgileri ifade etmek için kullanılmaktadır “…
Garibul Kuran ne demek?
Garibü’l-Kur’an, Kur’an-ı Kerim’de geçen, Kureyş dili dışındaki yabancı dillerden veya lehçelerden gelen anlaşılması güç kelimeleri, sûre ve âyet sırasına göre inceleyen ilimdir.
Tekrarül Kuran nedir?
Kur’an-ı Kerim’de bir kelime, cümle veya ayetin tekrarlanmasını ifade eden bir terim.