Travmatik hastalıklar nelerdir?
Travmaya bağlı ruhsal hastalıklar: Depresyon, anksiyete, panik bozukluğu, sosyal fobi, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk, psikosomatik hastalıklar (cilt döküntüleri, mide-bağırsak bozuklukları, ağrılar vb.), anksiyete bozukluğu.
Travmaya neden olan olaylar nelerdir?
Psikolojik travmaya neden olan olaylar (deprem, sel, çocukluk çağında şiddet).
Travmalar neye yol açar?
Travma deneyimi yaşamak, mutlaka psikolojik bir sorun yaşanacağı anlamına gelmez. Ancak travmanın olumsuz etkileri ele alınmazsa, kişinin yaşam memnuniyeti ve işlevselliği azalacaktır. Sosyal yaşamdan mesleki gelişime kadar birçok alanda aksama yaşanabilir.
Travmanın yarattığı ruhsal sorunlar nelerdir?
Bir felaketten sonra kişinin korku, endişe, kaygı ve panik gibi duygular yaşaması yaygındır. Travma deneyimleri insanların psikolojik yapısı üzerinde derin bir etki yaratabilir ve onları olumsuz bir ruh haline sokabilir. Ancak, yaşam üzerinde olumsuz etkisi olan bu durumlarla başa çıkmanın farklı yolları vardır.
Ağır psikolojik hastalıklar nelerdir?
Ciddi ruhsal bozukluklar: Majör depresyon.
Travmayı ne tetikler?
Tıp uzmanları, insanlarda travma sonrası stres bozukluğuna neden olan en yaygın olayların cinsel şiddet, çocuklukta fiziksel istismar, fiziksel saldırı, kazalar, savaş deneyimleri ve silah tehditleri olduğunu gözlemlemiştir.
Travmaya hangi hastalar gelir?
Doku ve organ bütünlüğünü tehlikeye atan ve yaşamı tehdit eden yaralanmalara maruz kalan hastalar fiziksel travmaya maruz kalmış hastalardır.
Travmanın olduğunu nasıl anlarsın?
Psikolojik travma belirtileri: Travma yaşayan bireylerde sık sık kabus görme, olayı zihninde tekrar yaşama, aşırı korku, ajitasyon ve panik atakları gibi belirtiler görülebilir. Kişi olayın tüm anılarından kaçınma eğiliminde olabilir ve yoğun kaygı yaşayabilir.
Travmalar unutulur mu?
Travma yaşayan kişiler bazen olayın ayrıntılarını unutabilirler. Genellikle olayın en sıkıntılı kısımları unutulur veya hatırlanması zor olur. Bu, olay hakkında düşünmek istememekten farklıdır. Kişi hatırlamak istese bile hatırlayamaz.
Travmalar atlatılabilir mi?
Travmalar zamanla ortadan kalkar mı? Kişinin içinde bulunduğu duruma göre ve kişiden kişiye değişmekle birlikte, kişinin zaman içerisinde travma süreçlerini atlatması da mümkündür.
Travmalar kalıcı mı?
Travma, bir kişinin kontrolü dışında, üzücü, korkutucu ve başa çıkması zor bir veya daha fazla olay deneyimlediği duygusal veya fiziksel bir yaralanmadır. Fiziksel ve duygusal olmak üzere iki kategoriye ayrılan travma, kişi üzerinde derin ve kalıcı bir etkiye sahip olabilir.
Travmalar aktarılır mı?
Son araştırmalara göre travma gibi başa çıkma mekanizmalarının genler aracılığıyla nesilden nesile aktarıldığı gözlemlenmiştir. Çocukların stres ve durumlarla başa çıkma stratejileri, kıtlık, deprem, sel veya savaş yaşayan ailelere öğretilmektedir.
Ağır psikolojik travmalar nelerdir?
Büyük T dediğimiz travmalar bu niteliktedir. Bu tür travmalara örnek olarak savaş, terörist saldırılar, ateşli silah veya bıçak gibi ölümcül silahların neden olduğu yaralanmalar, taciz ve tecavüz, işkence, deprem, sel, tsunami gibi doğal afetler, uçak, araba, gemi ve tren kazaları verilebilir.
Çocukluk travması nelere yol açar?
Çocukluk çağı travması sonrası hastalıklarDepresyon ve anksiyete bozukluklarıUyku bozukluklarıUyku bozukluklarıUyuşturucu, alkol ve madde bağımlılığıKronik ağrı sendromları, fibromiyaljiMigren, gerilim tipi baş ağrısıİrritabl bağırsak sendromuKronik yorgunluk sendromuYeme bozuklukları, anoreksiya, bulimiaDaha fazla makale…
Geçmiş travmalar nasıl düzeltilir?
Geçmiş travmalar nasıl düzeltilir? Geçmişte ağır travmalar yaşamış kişilerin anılarını dinlemek, olayı detaylı bir şekilde anlatmalarını sağlamak ve onlara duygusal rahatlama sağlamak geçmiş travmaları düzeltmede etkilidir.
Travmatik yaşantılar nelerdir?
Kişinin gerçek bir tehditle karşı karşıya olduğunu, fiziksel şiddete maruz kaldığını ya da tanık olduğunu algılaması ve bu esnada aşırı korku, çaresizlik ve dehşet hissetmesi, kişi için travmatik bir deneyim olarak tanımlanabilir.
Tıpta travmatik ne demek?
İnsan vücudunun dış etkenlerden dolayı doku ve eklemlerin dayanamayacağı bir dirençle karşılaşması sonucu oluşan fiziksel yaralanmalara travma denir. Ortopedi ve travmatoloji tıp dalı, kas-iskelet sisteminde oluşan fiziksel yaralanmalar olan travma konusuyla ilgilenir.
Travmatik anksiyete nedir?
Travma sonrası stres bozukluğu, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan ve insanları derinden korkmuş, endişeli ve çaresiz hissettiren bir ruhsal bozukluktur. Bu durumda; deprem, sel, yangın gibi doğal afetler veya trafik kazaları, savaş ve şiddet eylemleri ve cinsel veya fiziksel saldırı gibi olaylardan kaynaklanabilir.
Psikolojik travmalar kaça ayrılır?
Travmalar iki ana gruba ayrılır: büyük “T” ve küçük “T”. Büyük “T” travmaları herkes tarafından travma olarak algılanan olaylardır. Örneğin, terörizm, depremler, seller, savaşlar, vb. Küçük olaylar herkes tarafından travma olarak algılanmayan, ancak belirli bir birey için travmatik bir faktör olabilen olaylardır.